10 tips voor een geslaagd CV

Je bent op zoek naar werk, maar je hebt geen idee hoe je aan een cv moet beginnen? Hier zijn 10 handige tips om de perfecte cv te schrijven.  hou rekening met deze tips en je hebt meteen een voetje voor.
 1. Anderhalve tot twee pagina’s is het absolute maximum.
  Besef dat er mensen zijn die dat allemaal moeten lezen. Beperk je dus tot de belangrijkste informatie.
 2. Breng structuur aan.
  Een goed cv bevat de juiste inhoud, liefst zo duidelijk mogelijk gepresenteerd in rubrieken.  Deel je CV bijvoorbeeld op in: persoonlijke gegevens, opleiding, beroepservaring, talenkennis, kennis van informatica en varia.
 3. Pas je CV aan.
  Mensen veranderen, cv’s dus ook. Pas deze dus aan na elke cursus of bijscholing. Vergeet ook niet je CV aan te passen naargelang voor welke functie je solliciteert.
 4. Solliciteren is vermoeiend, maar in het opstellen van je curriculum mag je best wat energie steken.
  Je cv is geen standaarddocument. Wees vrij om je eigen accenten te leggen en een persoonlijke toets toe te voegen. Kopieer dus zeker niet de standaardsjablonen die je overal terugvindt. Maar hanteer ze als een leidraad die je inspiratie geeft.
 5. Een cv is geen roman.
  Wees relevant, beknopt en duidelijk. Want denk eraan: 2 pagina’s is het maximum!
 6. Lieg niet.
  Alle informatie in je cv, moet correct zijn. In een gesprek zul je immers op de korrel worden genomen. Zorg er dus voor dat je kennis van het Frans echt ‘zeer goed’ is, en dat je werkelijk iets afweet van Excel.  Als je een jaar niets hebt gedaan, vermeld dat dan ook en leg uit waarom.
 7. De meeste recruiters zijn allergisch voor schrijffouten.
  Laat je CV eens nalezen door anderen. Vaak zijn er kleine foutjes waar jij overleest.

  SPEC10_GCU40B671010TAAL3_TAALFOUTEN_STR01

 8. Maak van je cv een overzichtelijk en visueel aantrekkelijk document.
  Een potentiële werkgever moet alle belangrijke informatie meteen kunnen vinden. Gebruik geen volzinnen maar bulletpoints, zet belangrijke informatie in het vet en zorg voor een evenwichtige bladspiegel. Het gebruik van verschillende lettertypes en kleuren mag, als het maar de leesbaarheid bevordert en je hier niet in overdrijft.
 1. Onderscheid jezelf.
  Vermeld zeker enkele bezigheden die jou van de rest onderscheiden. Een leidinggevende ervaring bij de scouts of de Chiro, het opstarten van een bepaalde vereniging, het organiseren van een evenement … het zijn allemaal aspecten die het verschil maken tussen jou en de gemiddelde kandidaat. Ga dus op zoek naar datgene dat jou uniek maakt!
 2. Als je het allemaal niet zo goed meer weet, vraag dan raad aan specialisten.
  Kijk bijvoorbeeld eens naar de voorbeeldcv’s op websites zoals: jobat.be of https://www.vdab.be/jobs.

 

Bron: http://www.jobat.be/nl/artikels/10-tips-voor-een-geslaagd-cv/