In beeld: Lonen van deeltijds werkenden vergeleken

Vraagt u zich soms ook af wat anderen verdienen? Welke extra legale voordelen krijgen anderen? Welke sector verdient beter en welke job wordt minder betaald? Zijn mensen in het algemeen tevreden met hun loon en wat zouden ze doen als ze de lotto wonnen? Hier onder vindt u enkele verhalen van deeltijds werkenden uit verschillende sectoren.

Het loon van een deeltijdse huishoudhulp via dienstencheques: 490 euro

Wie Anneke Dullaert (45), Ingelmunster
Beroep Huishoudhulp via een dienstenchequebedrijf
Privé Gehuwd, 3 kinderen
Brutoloon 600 euro
Nettoloon 490 euro
Extra’s Maaltijdvergoeding (60 eurocent/uur), kilometervergoeding, werkkledij en kledijvergoeding, gsm van het werk, vergoeding ziekenfonds

Wat doe je voor job?

Ik werk nu bijna 8 jaar bij het dienstenchequebedrijf Makkie uit Kortrijk. Ik ga bij mensen thuis helpen in het huishouden: vooral poetsen, winkelen en koken. Dat zowel bij bejaarden als bij jonge gezinnen. De mensen betalen dan met dienstencheques, het voordeel is dat de klanten die fiscaal kunnen inbrengen.

Hoeveel uren per week werk je?

Vroeger werkte ik fulltime. Nu zit ik, na een periode van ziekte, in een progressief werkstelsel waarbij ik wekelijks 12 uur werk. De rest van m’n uren worden bijgepast door het ziekenfonds.

Wat vind je leuk aan je job?

Goh, het feit dat ik in verschillende huizen kom, bij verschillende mensen. Het is dus zeer afwisselend. Bovendien zit ik in de ‘vlinderploeg’ die instaat voor de vervanging van zieke collega’s. Sleur is er dus nooit. Ook het contact met de mensen en de dankbaarheid die ik overal krijg, zijn heel leuk.

Ben je tevreden met je loon?

Jazeker, want eigenlijk verdien ik bij mijn huidige werkgever het meest van alle dienstenchequebedrijven. Ik heb een uurloon van 10,72 euro bruto. Daar ben ik best tevreden mee. Ik heb wel 5 jaar anciënniteit.

Wat is je grootste kost?

De lening van ons huis neemt sowieso een grote hap uit ons budget.

Waar kan je echt geen geld aan geven?

Ik ben eigenlijk iemand die niet graag winkelt. Ik koop dus heel weinig nieuwe kleren. Geef mij maar een slobbertrui en een jeans.

Waar geef je met plezier geld aan uit?

Ik hou van goed eten. De Griekse keuken is mijn lievelingseten, dat heb ik meegekregen van mijn vader die werkte in een Grieks restaurant. Omdat er bij ons in de directe buurt geen Grieks eethuis is, maak ik het zelf klaar. Om het daarna op te eten met een lekker glaasje wijn. Super.

Wat zou je doen als je de lotto wint?

Ik zou zeker het huis verder afwerken: een nieuwe gevel, nieuwe plafonds en een nieuwe tuin. Als er dan nog geld over is, zou ik het aan de kinderen geven. Ik blijf ook zeker werken, thuiszitten is niks voor mij (lacht).

 

Het loon van een ambtenaar: 1.500 euro netto (deeltijds)

Wie Nancy Teugels (38), Chaleroi
Beroep Ambtenaar
Nettoloon 1500 euro
Voordelen Geen
Sparen per maand 100 euro

Ik werk als ambtenaar op de Dienst voor de Mededinging, waar ik dossiers moet beoordelen die te maken hebben met oneerlijke concurrentie. Ik werk deeltijds, in een tweederderegime, en ben wel tevreden met mijn loon. Meer mag altijd natuurlijk, maar mijn man werkt ook en we komen goed rond.

‘Een film wordt duur als je zowel het ticket als een babysit moet betalen’

We hebben twee kinderen, een meisje van vijf en een jongen van zeven, en wonen in een eigen huis. Tien jaar geleden hebben we dat gekocht, en omdat we toen wat eigen spaargeld hebben kunnen inbrengen, betalen we nu 500 euro af per maand. Naast het huis is voeding onze grootste kost. We geven wekelijks zo’n 180 euro uit. Naar de bioscoop of theater gaan we niet vaak, misschien een keertje per jaar. Een film wordt ook meteen erg duur als je zowel het cinematicket als een babysit moet betalen. Met mijn zoon ga ik nog wel eens, maar mijn dochter houdt niet zo van cinema of tv.

Dure hobby’s heb ik niet echt: ik lees graag en hou me vaak bezig met de kinderen. Mijn boeken, vooral detectives en familieverhalen, haal ik in de bibliotheek en de tweedehandswinkel. Geregeld ga ik ook wel fietsen en wandelen. De weekends zijn meestal al goed gevuld met de boodschappen en het huishouden, en met activiteiten voor de kinderen. We trekken met hen vooral de natuur in voor een goede wandeling of zo. Komend weekend gaan we naar een boerderij in de buurt, waar ze opendeur houden.

Deze zomer willen we een week naar het noorden van Frankrijk trekken, gezellig op een gîte. We rijden er naartoe met de auto. Zelf zou ik liever met de trein gaan, maar dat is niet praktisch met de kinderen en al de bagage die we bij hebben. Bovendien willen we daar ook de buurt wat verkennen.

 

Het loon van een parttime psychologe: 1.200 euro netto

Wie Karolien Bruyninckx (32), Mechelen
Beroep Psychologe in AZ Imelda
Status Getrouwd
Bruto maandloon 1789 euro
Netto maandloon 1200 euro
Extra 60 euro fietsvergoeding

Wat doe je voor job?

Ik werk al 10 jaar als psychologe in het Algemeen Ziekenhuis Imelda in Bonheiden, op de dienst cardiale revalidatie. Hier komen mensen met hartproblemen die na bijvoorbeeld een hartinfarct of een operatie moeten revalideren. Ik help de patiënten dan met het verwerken van wat ze hebben meegemaakt, en begeleid hen ook bij dingen als stoppen met roken, stress, enzoverder. De laatste 5 jaar heb ik me voornamelijk gespecialiseerd in obesitas. Samen met een diëtiste helpen we mensen voor wie het niet zo eenvoudig is om af te vallen door ‘gewoon wat minder te eten’. Vaak gaat het om emotionele spanningen die dergelijke problemen veroorzaken.

Doe je je job graag?

Mijn job is heel erg leuk en afwisselend. Ik zou geen 38 uur per week aan een bureautje hetzelfde werk kunnen doen en heb die variatie wel nodig. Die 10 jaar zijn ook vliegensvlug voorbij gegaan, want ik heb ieder jaar wel het idee dat ik een nieuwe uitdaging krijg. Ik heb al veel boeiende projecten in het ziekenhuis mogen doen.

Hoeveel uren per week werk je?

Momenteel werk ik parttime gedurende 19 uur per week in het ziekenhuis. De werkuren zijn verspreid over tweeëneenhalve dag. Dat is een bewuste keuze in functie van mijn twee kindjes, zodat ik op woensdagnamiddag thuis kan zijn. Naast mijn shift in het ziekenhuis, werk ik ook nog in een praktijk als zelfstandige in bijberoep, meestal enkele uurtjes op dinsdagavond.

Wat vind je van je inkomen?

Mijn loon valt onder de baremaschaal 1.80. Gecombineerd met 10 jaar anciënniteit verdien ik 1.789 euro bruto, of ongeveer 1.200 euro netto. Ik krijg ook een fietsvergoeding van 60 euro. In de zomer vind ik het zalig om naar mijn werk te fietsen, het is uiteindelijk maar 7 km van bij me thuis.

Zou je van job veranderen om meer te verdienen?

Ja, indien ik minstens dezelfde voorwaarden krijg, zijnde : samenwerken met een supertof team en een werkplaats gelegen op dezelfde afstand van thuis, in de nabije omgeving. Ook de flexibiliteit is belangrijk, want nu kan ik mijn afspraken goed plannen. Maar ik ben niet actief op zoek naar een andere job.

Spaar je?

Ik doe aan pensioensparen, zet iedere maand 80 euro opzij en heb nog een aparte spaarrekening voor de kinderen. Die overschrijvingen gebeuren automatisch, en ik let er zelfs al niet meer op. Wat ik verdien als zelfstandige hou ik apart voor mezelf.

Waar geef je het liefst geld aan uit?

De grootste kost die we hebben, is vooral de lening van het huis en de crèche. Maar daarnaast vind ik het geweldig om kleren te kopen voor mijn dochter. Online vind je veel leuke spulletjes, en aan schoenen durf ik ook geld te geven.

Let je meer op door de economische crisis?

Van de crisis lig ik niet wakker en we zijn daardoor niet anders gaan leven. Sowieso is ons uitgavepatroon enorm veranderd toen we, gelijktijdig met de economische crisis, kinderen hebben gekregen en een huis hebben gekocht. Als ik op iets zou moeten besparen dan is het op de poetshulp. Die hebben we ook afgeschaft sinds ik halftijds werk en meer thuis ben.

Waar wil je geen geld aan geven?

Hoogtechnologische snufjes zoals een flatscreen televisie, een smartphone of andere gadgets hoeven voor mij niet.

Wat zou je doen als je de lotto wint?

Een huis in het buitenland kopen, ergens in het Zuiden, waar je altijd naartoe kan. Ik zou ook een beetje minder werken, maar het niet volledig opzeggen.

 

Het loon van een deeltijds maatschappelijk werker: 990 euro netto

Wie Cynthia (27), Deurne
Diploma’s Professionele Bachelor Sociaal Werk & Academische Bachelor Rechten
Privé Ongehuwd, geen kinderen
Bruto maandloon 1200 euro
Netto maandloon 990 euro
Extra’s Uitkering RVA + Vlaamse overheid voor loopbaanonderbreking om mij studies af te werken

 

Wat doe je voor job?

Ik ben maatschappelijk werker bij het OCMW van Antwerpen. Het is mijn taak om uit te zoeken of mensen in aanmerking komen voor een leefloon of andere soorten OCMW-steun. Verder probeer ik mensen zo goed mogelijk te begeleiden in hun dagelijks leven. Daaronder vallen taken als schuldhulpverlening, administratieve ondersteuning, helpen zoeken naar werk of een betere woning, mensen helpen bij hun integratie …

Doe je je job graag?

Ik doe mijn job erg graag. Er is veel afwisseling, ik heb veel contact met mensen, ik kan mensen helpen die er nood aan hebben … Niet iedereen is op de hoogte van zijn rechten en plichten, anderen hebben dan weer een duwtje in de rug nodig. Dat maakt mijn job heel interessant. Soms krijg je te maken te maken met agressie en vaak moet ik ook wel op fraude controleren, maar dat neem ik erbij. Ik geloof in een systeem van sociale zekerheid. En controle hoort er gewoon bij als je het systeem draaiende wilt houden.

Wat vind je van je inkomen?

Best goed, ik ben zeker tevreden. Ik werk nu drie jaar voor het OCMW en elk jaar is mijn loon er een beetje op vooruitgegaan. Na vier jaar stijgt mijn loon met een nog grotere sprong. Daarna zou mijn loon elke 10 jaar stijgen. Ik zou dan ook kunnen doorgroeien naar hogere en beter betaalde functies. Dat vind ik zeker één van de grote voordelen van werken voor een overheidsdienst: door de barema’s weet je perfect waar je aan toe bent.

Hoeveel uren werk je per week?

Momenteel werk ik 19 uur per week. In september van vorig jaar nam ik een halftijdse loopbaanonderbreking om mijn master in de Rechten af te werken. Mijn oorspronkelijke contract was voor 38 uur.

Spaar je?

Ik probeer maandelijks 250 euro opzij te zetten. Toegegeven: sinds ik halftijds werk, is dat niet altijd gemakkelijk. Ik woon samen met mijn vriend, maar onze financiën zijn momenteel nog afzonderlijk. Het voordeel is wel dat ik niet superveel huur moet betalen. Het appartement waar we wonen, is het eigendom van mijn vriend. Alle andere kosten delen we.

Wat is je grootste kost?

Naast de gewoonlijke vaste kosten geef ik ook wel wat geld uit aan mijn vaste hobby: paardrijden.

Waar kan je echt geen geld aan geven?

Kranten en weekbladen, roddelbladen … Alle informatie die ik nodig heb, kan ik ook online vinden. Waarom zou je nog abonnementskosten betalen?

Waar geef je met plezier geld aan uit?

Mijn hobby, uiteraard, en shoppen. Dat doe ik echt graag. Af en toe ga ik met vrienden iets eten.

Wat zou je doen als je de lotto won?

Ik zou aanvankelijk niet veel veranderen. Ik zou wel een huis kopen voor de toekomst. Als ik mijn diploma heb gehaald, zou ik investeringsmogelijkheden bekijken. Stoppen met werken, zie ik niet zitten. Ik hou teveel van de afwisseling. Alhoewel, als het ooit te zwaar wordt, zou ik het misschien toch overwegen.

 

Het loon van een zorgkundige: 830 euro netto (deeltijds)

Wie Marjolijn Van Beek (44), Antwerpen
Beroep Zorgkundige
Nettoloon 830 euro ongeveer
Voordelen Maaltijdcheques en ziekteverzekering
Sparen maandelijks Nee

Ik werk deeltijds als verzorgende bij dementerende bejaarden. Het verschil tussen mijn job en die van een verpleegster is dat ik de patiënten wel zorg verleen, en bijvoorbeeld medicijnen toedien, maar ik stel geen verpleegkundige handelingen zoals het geven van spuitjes of speciale verzorgingen. Ik werk deeltijds, dus verdien ik niet zo veel, maar mijn echtgenoot spaart voor ons beiden.

‘Mijn echtgenoot spaart voor ons beiden’

We huren een huis voor 720 euro per maand. Daarnaast betalen we de school en het onderhoud van de dochter van mijn man, die in Engeland woont en in het laatste jaar van het middelbaar zit. Onze uitgaven voor kleren vallen wel mee, en de boodschappen ook. Ik hou het wel niet zo bij, maar ik denk dat we gemiddeld zo’n 100 euro per week uitgeven voor ons twee, zonder de grote boodschappen.

Geregeld gaan we naar klassieke concerten. Soms is dat wat minder, soms ook tien concerten op een week. We gaan ook dikwijls uit eten, gemiddeld zo’n vier keer per maand. Verder lees ik graag, vooral fictie. Ik denk dat ik per maand voor zo’n 60 euro aan boeken koop. Sporten doe ik niet meer, buiten de fiets nemen om me te verplaatsen. Ik heb een zware lichamelijke job, daarmee beweeg ik al genoeg.

Onze vakanties bestaan vooral uit citytrips, zo’n twee keer per jaar. Dit jaar hebben we wel een langere reis gedaan, een rondreis door Portugal van veertien dagen. Dat is echt een uitzondering, want ik ga liever vaker en korter op reis. In het weekend gaan we niet zo vaak weg. Ik werk al één weekend op de twee, en in het ander weekend blijven we liever rustig thuis om wat uit te blazen.

Het loon van een deeltijds muziekdocent: 1.320 euro netto

Wie David Piedfort (32), Kapellen
Beroep Muziekdocent in loondienst en freelance muzikant
Privé Ongehuwd
Bruto maandloon 2530 euro
Netto maandloon 1320 + variable inkomen als muzikant
Extra’s Geen

Wat doe je voor job?

Ik werk deeltijds (4 avonden per week) in de academies van Brasschaat, Wuustwezel en Dendermonde. Ik geef er (elektrische) gitaar, bas, algemene muziekcultuur, combo en samenspel in de richting jazz en lichte muziek. Daarnaast speel ik als freelance muzikant bij Kapitein Winokio, Piet Van Den Heuvel, Blanche, Guy Swinnen, Wim Leys, Jean Bosco Safari enzovoort …

Ik werk ook samen met productiehuis The Creative Cow dat onder meer het muzikaal entertainment verzorgt tijdens privéfeesten en corporate events. Als muzikant speel ik hoofdzakelijk gitaar en af en toe andere snaarinstrumenten.

Is de combinatie van twee deeltijdse jobs niet moeilijk?

Ik vind het leuk om twee deeltijdse jobs te hebben. Toen ik 11 jaar geleden begon te werken, was dat als fulltime muziekdocent. Maar ik vond 6 dagen lesgeven zwaar en miste afwisseling. Ik heb het aantal lesdagen dan verminderd en ben deeltijds in muziekwinkel Mike’s Music beginnen werken. Tot het freelancen als muzikant goed begon te lopen en ik deze drie zaken niet meer kon combineren.

Doe je je job graag?

Ja! Ik leef voor muziek! Sinds mijn 18de komt muziek op de eerste plaats in mijn leven. Naast het oneindige plezier dat ik haal uit zelf gitaar spelen, hou ik er ook van om mensen te inspireren en ze over hun belemmeringen heen te helpen.

Het lesgeven geeft me enorm veel voldoening. Verschillende leerlingen van mij hebben ondertussen zelf een bandje opgericht en enkelen hebben zelfs een eigen album in de winkels liggen. Dat raakt me en maakt me telkens opnieuw erg fier. Ik hou ook van de wisselwerking tussen leerling en docent, het gebeurt regelmatig dat ik via mijn leerlingen heel goede nieuwe muziek leer kennen.

Wat vind je van je inkomen?

Ik vind het normaal en voldoende voor wat ik doe. Mijn inkomen als muziekdocent vul ik aan met wat ik verdien als freelance muzikant, maar dat inkomen varieert heel erg van maand tot maand.

Hoeveel uren werk je per week?

Ik geef in totaal 18 uur les per week, maar besteed zeker nog 12 uur aan lesvoorbereidingen: partituren schrijven, liedjes uitzoeken (tot zo’n 150 per jaar) en systemen bedenken en ontwikkelen om bepaalde dingen aan te leren. In de jazz en lichte muziek bestaan er namelijk niet altijd even duidelijke systemen om iets aan de man te brengen.

Maar mijn ‘docenten-knop’ staat eigenlijk permanent aan. Zelfs de achtergrondmuziek in de supermarkt kan me onverwacht inspireren: soms hoor ik een liedje dat perfect illustreert wat ik aan mijn leerlingen wil uitleggen.

Alle andere beschikbare uren in een week gaan naar het freelancen als muzikant. Ik heb geen leven buiten de muziek. (lacht)

Zou je van werk veranderen voor een hoger loon?

Nee, nooit! Ik zie me niets anders doen dan met muziek bezig zijn. Er is niets dat mij gelukkiger kan maken.

Spaar je?

Ja. Ik doe aan pensioensparen en schrijf maandelijks een bedrag over naar mijn spaarrekening.

Wat is je grootste kost?

Naast de huur van mijn appartement is dat zonder twijfel het aankopen van  muziekmateriaal: instrumenten, toebehoren en studiemateriaal (cd’s, dvd’s en boeken). Ik leg jaarlijks ook redelijk wat kilometers af (35.000 tot 40.000 km), dus ik denk dat mijn wagen ook een grote uitgavenpost is.

Let je meer op je centen door de crisis?

Ja, absoluut! De muzieksector is extreem crisisgevoelig. Het is sinds de crisis moeilijker geworden om een job te vinden als freelance muzikant (minder vraag terwijl het aanbod hetzelfde is gebleven), en de gages zijn in vele gevallen kleiner geworden.

Is de muzieksector zo’n onzekere branche?

Muzikanten willen spelen, dus velen gaan akkoord met de kleinere gages, wat de branche jammer genoeg ondermijnt.

De per definitie onzekere muzieksector is momenteel dus onzekerder dan ooit. Ik let daarom erg op wat ik uitgeef en wil een appeltje voor de dorst opbouwen, ook al heb ik momenteel het geluk dat ik veel werk heb en dat het financieel goed gaat.

Waar kan je echt geen geld aan geven?

Aan veel dingen (lacht): aan dure luxe in het algemeen, zoals je meubels vervangen door duurdere meubels, dure kledij, duur gaan eten, duur gaan wellnessen, smartphones, dure reizen … Ik leef redelijk sober en hou er principieel ook van om dingen te hergebruiken of een nieuw leven te geven.

Waar geef je met plezier geld aan uit?

Aan instrumenten, muziekcd’s en -dvd’s. Als ik tijd heb, pik ik ook graag een concert mee. Want ik vind het belangrijk om ook muziekfan te blijven en geïnspireerd te worden door andere muzikanten. Zelfs een beroepsidioot blijft graag fan. (lacht)

Waar droom je van?

Ik droom ervan dit te kunnen volhouden tot aan mijn pensioen. Het moet geweldig zijn om dan te kunnen zeggen: ik heb het allemaal met muziek gedaan! Het lijkt een simpele droom, maar het zal een stevige beproeving worden om het waar te kunnen maken.

Verder zou ik het wel leuk vinden om in meer bands te spelen waar mijn muzikale beleving groter is, waar ik met andere woorden de muziek waar ik fan van ben, zelf kan spelen. Doe mij dus maar een streepje Americana, een mix van Amerikaanse pop, rock, blues, soul, country … daar kan ik mijn ziel nog lang op laten resoneren.

 

Bron: Jobat.be